Agrement

Obiectivele turistice care pot fi vizitate dinspre Pensiunea “Pappacabana”:

  ursilor          Pestera Ursilor – aflata la 1 km. – destinata celor care doresc sa exploreze abisurile tainice ale muntilor Piatra Craiului.

           Cheile si Pestera Dambovicioara – la 8 km. Situata in partea sudica a Masivului Piatra Craiului, zona Rucar – Dambovicioara se caracterizeaza printr-un relief carstic variat, spectaculos. Raurile care coboara in Muntii Fagaras, Piatra Craiului si Leaota au sapat in calcarele de aici vai inguste si adinci, dand nastere, pe un teritoriu relativ restrans, celui mai mare complex de chei aflate la noi in tara. O asemenea roca, extinsa in zona, a permis dezvoltarea tuturor formelor de eroziune, subterane si de suprafata.

pesteraFoarte frecvente sunt pesterile cu dimensiuni mici ori mijlocii. Dintre acestea, mai cunoscuta se dovedeste a fi Pestera “Dambovicioara”. Situata in partea nordica a satului cu acelasi nume – la cca 1 km – este lesne accesibila turistilor, amplasata chiar in apropierea soselei care strabate aceste chei. Lunga de peste 250 m, aceasta pestera are aspectul unei galerii putin ramificate, traseul sau fiind putin ascendent; ea poate fi strabatuta usor, avand plafonul mai inalt decat statura omului (cca. 2 m). Interiorul ofera conditii optime de vizitare – simti aici un usor curent de aer care demonstreaza existenta a inca unei comunicari cu exteriorul. Temperatura oscileaza in jurul valorilor de 10-12°C, iar umiditatea este potrivita. Fauna caracteristica unor asemenea forme carstice se arata relativ saraca: pana acum nu au fost semnalate specii cavernicole, in schimb, s-au gasit resturile fosile ale ursului din pestera (Ursus spelaeus). Golul subteran s-a format prin eroziunea calcarelor de catre apele paraului “Pestera” care acum isi poarta undele prin apropiere, pe langa intrare.

          Barajul Pecineagu – aflat la 20 kmbaraj2. La izvoarele Dambovitei, in sus pe drumul ce duce pe firul apei, se ajunge la Barajul Pecineagu. Dupa lacul care acumuleaza peste 65 milioane de metri cubi de apa, pe o distanta de 5 km pana la coada lacului, veti avea senzatia ca sunteti la inceputul pamantului si al muntilor. Avand o inaltime de 105 m, o lungime a corosamentului de 276 m, suprafata lacului de 182 ha, suprafata bazinului de 103 kmp, Barajul Pecineagu este al 8-lea baraj de anrocamente din lume si primul în Europa, ca înaltime, în anul intrarii în exploatare (1984).

 


          Castelul Bran – aflat la 20 km. Situat in zona nordica a Culoarului Rucar-Bran, veritabila poarta a Carpatilor, intre bran1spectaculosii Munti Piatra Craiului, la apus, si Bucegi, la rasarit, Branul a constituit permanent o zona de top turistic in Romania. Castelul Bran, contruit de brasoveni intre anii 1377-1382 este unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice clasice din sud-estul Europei, situat intr-o splendida zona cu profil carstic. Castelul Bran, care a fost o perioada si resedinta regala, beneficiaza de o pozitie extrem de spectaculoasa, dat fiind si rolul sau de supervizare a rutelor comerciale din zona, si prezinta diverse elemente arhitecturale de mare atractie (portal gotic, scari tainice sapate in piatra, arcade si o fantana sapata in stanca, etc), avand amenajat in interior Muzeul de Istorie si Arta Medievala cu mobilier in stil renascentist, baroc si rococo, piese orientale, sculpturi de lemn din secolul XV, arme si armuri. Istoria castelului este deosebita fiind pigmentata cu multe elemente de legenda (face parte din suita de castele asociate cu legenda contelui Dracula).

             mateiasMausoleul de la Mateias – aflat la 20 km. Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare – Pravat, jud. Arges, cunoscut si sub numele de “Mausoleul de la Mateias”, situat pe dealul cu acelasi nume, este dedicat eroilor din Razboiul de Intregire Nationala dintre anii 1916-1918. Ridicat intre anii 1928-1935, de catre constructorul De Nicolo, dupa proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet, impozantul mausoleu, realizat in principal din calcar de Albesti, este compus din doua corpuri: primul, orizontal, adaposteste osuarul, pe peretii caruia sunt montate placi de marmura cu numele unor militari cazuti la datorie; al doilea, vertical, are forma unui turn cu foisor, spre care duce o scara in spirala. In anii ’80, acesta a fost supus unui amplu proces de renovare si modernizare, capatand infatisarea unui original complex monumental. In apropierea mausoleului s-a construit un muzeu, in cadrul caruia sunt expuse marturii ale luptelor desfasurate in zona in toamna anului 1916. De asemenea, in interiorul mausoleului au fost fixate basoreliefuri care redau scene de lupta, chipuri de eroi, actiuni ale populatiei din zona pentru sprijinirea trupelor luptatoare. La intrarea in mausoleu, pe un fel de parapet din beton, de forma semicirculara, se afla inscrise cu litere aurite, intr-un incadrament marcat cu frunze de stejar si laur, doua texte ce glorifica sacrificiul eroilor, astfel:

  • in partea stanga – “Pentru onoarea patriei si a drapelului, pentru faurirea unitatii Romaniei, noi am aparat pamantul sfant al tarii, lasandu-va voua, generatiile viitoare, o natiune libera si independenta”;
  • in partea dreapta – “Ne plecam cu veneratie in fata sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, aparatori demni si viteji ai fiintei noastre nationale, iar la chemarea patriei vom sti sa ne jertfim si noi pentru pastrarea independentei si suveranitatii Romaniei”.

Pentru reprezentativitatea si aspectul arhitectonic deosebit, Mausoleul de la Mateias a fost reprodus pe numeroase carti postale alb-negru si color, precum si pe timbre postale.

namaiesti1           Manastirea Namaiesti – la 22 km. Manastirea Namaiesti se afla intr-o zona cu stravechi urme istorice si de un pitoresc deosebit, ascunsa intr-o stanca, la altitudinea de 765 m, la 5 km NE de orasul Campulung. Legenda spune ca niste ciobani, pascand oile prin aceste locuri si adormind deasupra stancii, au auzit in vis batai de clopote si rugaciuni bisericesti si au vazut un inger care spunea:”Aici, in sanul acestei stanci sta de multe veacuri o icoana a Maicii Domnului, zugravita dupa chipul ei cel adevarat. Sculati-va, apucati poteca pana la ea, sapati in piatra adanc si ridicati lacas de inchinaciune”. Ciobanii, dand ascultare visului, urmand poteca, au gasit icoana care stralucea in fundul unei pesteri, ca intr-un altar. Au sapat in acel loc, scobind piatra, au facut zid de intrare, au ridicat turla si astfel a luat fiinta biserica

rasnov1          Cetatea Rasnov – aflata la 30 km. Cetatea Rasnovului a fost construita de catre satenii din Rasnov, Tohan si Cristian pentru a se adaposti in caz deinvazie. In cetate, taranii dispuneau de case pentru fiecare familie, exista o capela, o scoala, depozite si un loc destinat turmelor. Laturile din vest, nord si est erau aparate de o galerie continua, doua anteforturi si sapte turnuri. In timp ce, pe latura de sud, mai abrupta, erau numai doua turnuri.

Astfel, taranii puteau rezista unui asediu indelungat. Insa, lipsa apei ducea la limitarea posibilitatii de rezistenta pe timp indelungat; de aceea, in 1625 s-a luat decizia saparii unei fantani in stanca pe care este ridicata cetatea. Fantana din cetate, adanca de de 75 de metri, a fost sapata intre 1625-1640, in acest ultim an ridicandu-se in cetate si o bisericuta. Legenda spune ca fantana a fost sapata de prizonieri turci care au lucrat la ea timp de 15 ani. Acestia ar fi sapat in ghizduri (peretii exteriori ai fantanii) versete din Coran in scrierea cufica.